De toename van overprikkeling bij kinderen.



Waarom lijken kinderen tegenwoordig meer overprikkeld te zijn? 

Als voormalig schoolbegeleider en tegenwoordig in mijn praktijk kom ik regelmatig in aanraking met hooggevoelige en overprikkelde kinderen. 


Vaak krijg ik de vraag waarom dit fenomeen tegenwoordig lijkt toe te nemen. 

Zijn kinderen echt anders dan vroeger?

Mijn antwoord hierop is dat de essentie van kinderen niet is veranderd. Ze hebben nog steeds dezelfde behoeften: liefde, sociale interactie, emotionele ondersteuning, riumte om te spelen, bewegen en te ontdekken en exploreren. 

Wat wel is veranderd, is de wereld om hen heen. Hoewel ik uitgebreid zou kunnen ingaan op deze veranderingen, zal ik me in deze blog concentreren op het kind in zijn eigen huiselijke en sociale omgeving, en de invloed die ouders hierop hebben.


Kinderen bewegen minder en brengen meer tijd door voor een scherm. 

Ook de aandacht die ze van ouders krijgen, is vaak anders dan vroeger. 

Dat betekent niet dat ouders geen liefde geven, maar de manier waarop ze aandacht geven, is veranderd. 

In onze tijd van constante digitale communicatie en afleiding verschuift de focus van ouders steeds vaker naar telefoons, werkmails, berichtjes en sociale media. 

Hierdoor ontspannen we minder, omdat we minder bewegen en buiten spelen en kunnen we ook minder goed opladen.

Ook op school bewegen kinderen minder en wordt er meer tijd op een device doorgebracht.

Als gevolg hiervan bouwen we meer spanning op. Omdat ons brein voortdurend belast wordt en we altijd 'aan' staan door het gebruik van schermen. 


Dit constante 'aan' staan maakt kinderen gevoeliger voor geluiden, energieën, licht, sociale interacties en zelfs fysieke prikkels zoals naadjes in sokken of labeltjes in shirts. Spanning, woedeuitbarstingen, buikpijn en onbestemde gevoelens zijn vaak het gevolg van deze overprikkeling. Het kan er zelfs toe leiden dat ze zich terugtrekken uit sociale interacties of heftig reageren op veranderingen.

In mijn praktijk leer ik zowel kinderen als ouders hoe ze kunnen ontspannen en bewust kunnen zijn van hun gewoonten en gedragingen. Ik gebruik dan bijvoorbeeld reiki of drukpunten op meridianen om spanning te verminderen. 

Maar het gaat verder dan dat; het draait om bewustwording. 

Hoe kunnen ouders hun aandacht weer richten op hun kinderen, weg van de digitale wereld? Hoe kunnen ze ruimte maken voor echte verbinding en quality time?

Emma, een hooggevoelig meisje, vertoont vaak boos gedrag als ze overprikkeld is na een lange schooldag vol met geluiden en sociale interactie. Haar ouders zochten hulp bij mij om Emma te ondersteunen bij haar overprikkeling en boosheid. 


Door middel van gesprekken, reikibehandelingen en bewustwording begonnen zowel Emma als haar ouders zich meer bewust te worden van de momenten waarop Emma overprikkeld raakte. Ik stelde wat (rustgevende) activiteiten voor om haar te helpen ontspannen, zoals het masseren van haar voeten. 

Daarnaast hebben we een ochtendritueel ontwikkeld waarin Emma leerde zichzelf af te sluiten en te beschermen tegen de invloeden van de dag. 

Ook pakten ze weer de avondrituelen op, zoals voorlezen, een gesprekje over de dag en het afstrijken van haar lichaam voordat ze ging slapen, die ze een tijdje niet hadden gedaan. Deze aanpak leidde tot een positieve verandering in Emma’s gedrag en welbevinden. Ze voelde zich begrepen en gesteund door haar ouders.

Vanuit Reikikids sta ik niet alleen klaar om kinderen te ondersteunen bij het omgaan met hun hooggevoeligheid en overprikkeling; ik wil ook ouders graag helpen om de signalen van overprikkeling bij hun kinderen te herkennen.


Daarnaast wil ik kinderen en ouders helpen om effectieve ontspanningstechnieken te leren, zodat ze kunnen kalmeren wanneer ze zich gestrest voelen. 

Tegelijkertijd wil ik ouders bewust maken van het belang van quality time door activiteiten te ondernemen zoals een boswandeling maken, samen met lego of blokken bouwen, naar de speeltuin gaan, onverdeelde aandacht geven, samen een hut bouwen in de tuin of een taart bakken in de keuken. 

Op die manier kunnen ouders een hechte relatie opbouwen met hun kind, wat vervolgens ook weer een gunstige uitwerking heeft op de ontwikkeling van het kind.